preskoči na sadržaj

Elektrotehnička škola Split

Ljetna stručna praksa i radioničke vježbe

LJETNA STRUČNA PRAKSA
u trajanju 80 sati - na kraju 2. i 3. nastavne godine

Kao sastavni dio obrazovanja tehničara dopunjava program redovnih radioničkih vježbi. Osnovna zadaća stručne prakse je postupno uvođenje učenika u poslove tehničara u stvarnim uvjetima. Dok se veći dio radioničkih vježbi ostvaruje u školskim radionicama u okviru nastavne godine, stručna praksa se u potpunosti treba ostvariti izvan školskih prostora. Škola, odnosno razrednici, na kraju nastavne godine izdaju učenicima Uputnice za obavljanje stručne prakse koje oni predaju u izabrane tvrtke, odnosno radionice.

Učenici na kraju 2. godine u pravilu se upoznaju s organizacijom poslovanja poduzeća i sudjeluju na jednostavnim poslovima struke radi uvježbavanja.
Na kraju 3. godine, učenici pretežno rade na poslovima struke i stječu radna iskustva.

Učenici su dužni sami pronaći tvrtku, odnosno radionicu gdje će moći kvalitetno obavljati stručnu praksu. Učenici su dužni nabaviti Dnevnik praktične nastave (može se kupiti u knjižarama ili papirnicama) i voditi dnevnik rada za vrijeme obavljanja stručne prakse. U dnevnik praktične nastave bilježi se mjesto i trajanje rada, sadržaj i opis rada te zapažanja učenika u svezi sa sadržajem rada. Dnevnik praktične nastave i redovitost pohađanja stručne prakse ovjerava poslodavac, a ovjereni dnevnik rada učenik je dužan predočiti svom razredniku ili voditelju stručne prakse pri upisu u slijedeću školsku godinu.

RADIONIČKE VJEŽBE 
za četvrte razrede

Radioničke vježbe u četvrtim razredima obavljaju se u godišnjem fondu od 128 sati (16 dana - u pravilu, jednom u dva tjedna).
Učenici mogu sami pronaći tvrtku, odnosno servis ili radionicu gdje će moći kvalitetno obavljati stručnu praksu - radioničke vježbe. U tom slučaju učenik je dužan voditelju praktične nastave dostaviti:

- naziv i adresu tvrtke, 
- prezime i ime stručne osobe (mentora) koji će učenika voditi na praktičnoj nastavi, te
- broj telefona/mobitela mentora.
Onim učenicima koji to nisu u mogućnosti škola će odrediti mjesto obavljanja radioničkih vježbi i mentora. 
Učenici su dužni obavljati radioničke vježbe prema rasporedu koji će dobiti u školi, a prilikom prvog odlaska trebaju poslodavcu predati Uputnicu za obavljanje praktične nastave koju će dobiti od voditelja praktične nastave u školi.
Praktična nastava se mora obavljati redovito i u propisanom trajanju. Propuštene termine obvezno treba nadoknaditi u dogovoru s mentorom i voditeljem.  

Učenici moraju nabaviti Dnevnik praktične nastave (može se kupiti u knjižarama ili papirnicama) i voditi dnevnik rada za vrijeme obavljanja prakse. U dnevnik praktične nastave učenici isključivo SVOJOM RUKOM, UREDNO bilježe mjesto i trajanje rada, detaljan sadržaj i opis rada sa slikama, skicama, dijagramima i sl. te druga zapažanja u svezi sa sadržajem rada. Dnevnik praktične nastave nakon svakog odrađenog termina (dana) ovjerava poslodavac (mentor), a ovjereni dnevnik rada učenik je dužan predočiti voditelju stručne prakse u terminima koje on odredi.
Prilikom predaje dnevnika voditelj praktične nastave će sa svakim učenikom obaviti kratki usmeni ispit. U prosincu i svibnju učenik je zajedno s dnevnikom dužan donijeti izvješće (ocjene) mentora o uspješnosti na praktičnoj nastavi, a koji obrazac će učenici dobiti od voditelja.
Za učenike koji OSOBNO ne donesu dnevnik i pristupe ispitu u određenim terminima smatrat će se da nisu obavili praktičnu nastavu u tom periodu sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze.

Voditelji stručne prakse i radioničkih vježbi su: 
  • Mate Goreta, dipl. ing. - za 4.C, 4.D i 4.E razred
  • Nikola Muslim, dipl. ing. - za 4.A i 4.B razred
Prijava u

CMS za škole logo
Elektrotehnička škola Split / Teslina 2, HR-21000 Split / www.ss-elektrotehnicka-st.skole.hr / ured@ss-elektrotehnicka-st.skole.hr
preskoči na navigaciju