preskoči na sadržaj

Elektrotehnička škola Split

 > Naslovnica
Vijesti

Učenici 4.a i 4.b razreda posjetili hidroelektranu Jaruga.

Autor: Dušan Vuletić, 15. 2. 2020.

U pratnji prof. Antonije Matić, prof. Nikole Muslima i prof. Luke Gilića učenici su  posjetili hidroelektranu Jaruga.

U pratnji nastavnika i osoblja hidroelektrane, učenici su 13. veljače 2020. obišli pogon, strojarnicu, rasklopno postrojenje, jezero te dispečerski centar hidrocentrale.

Hidroelektrana Krka (kasnije nazvana Jaruga) na slapovima rijeke Krke najstarija je izmjenična hidroelektrana na ovom prostoru, samo tri dana mlađa od hidroelektrane na slapovima Niagare. Kada su veliki gradovi poput Londona i Rima imali jednofazne sustave, Šibenik je imao dvofazni sustav Krka-Šibenik. To je bio prvi cjeloviti hrvatski elektroprivredni sustav i jedan od prvih te vrste u svijetu.

HE Jaruga je posljednja hidroelektrana u slivu rijeke Krke. S uzvodne strane buka je Visovačko jezero, a s nizvodne Krka i Prokljansko jezero.

Nakon razgledavanja hidrocentrale, učenici su se zadržali u Nacionalnom parku te su prošetali stazama Skradinskoga buka. Program stručnoga izleta nastavio se posjetom Šibeniku gdje su se učenici zadržali do večernjih sati.
Prijava u

CMS za škole logo
Elektrotehnička škola Split / Teslina 2, HR-21000 Split / www.ss-elektrotehnicka-st.skole.hr / ured@ss-elektrotehnicka-st.skole.hr
preskoči na navigaciju